Kétemeletes tortát sütöttem a hétvégén. Szépen elterveztem, hogyan is fog
kinézni, de a "gyártás" során adódtak nehézségek. Az első fő probléma
egy nagyon amatőr hiba elkövetése volt: eredetileg nem erre a tálcára terveztem
a tortát, hanem egy nagyobbra, ugyanis beszereztem egy szuper NEM lekerekített
sarkú sütőformát, amely kocka alakú és elterveztem hogy abból három piskótát
sütök, kettő kockát összetapasztok az alsó szinthez és egyet a felsőhöz. Nos
meg is sütöttem és töltöttem a piskótákat és végül az alsó szintet ráhelyeztem
a nagy tálcára (a fondant bevonatot másnap reggelre terveztem)...Nos, amikor be
akartam rakni a tortát a hűtőbe szembesülnöm kellett azzal a sajnálatos
ténnyel, hogy nem mértem le a tálcát!!!! Nem fért be a hűtőbe....:(( Ezek után
kénytelen voltam átméretezni az alsó szintet, és új alátétet (tálcát is
kerestem).
Következő nap beborítottam az alsó szintet a fehér fondanttal, majd a
tetejére helyeztem a második emeletet, amit szintén ugyanúgy burkoltam. A
tervezéskor megnéztem, hogy hány kocka van összesen egy sakktáblán és úgy
döntöttem, hogy a felső szint az egy "fél sakktábla lesz", ami olyan
hatást kelt majd, mint amikor össze van csukva a doboz (ezért látható 4x8 kocka
a torta tetején).
Az alsó szintet feldobtam egy kis díszítéssel. Először mokka színű
fondantcsíkot ragasztottam körbe, majd pedig fehér fondantcsíkot
"kockáztam fel" és sakktáblaszerűen felragaszgattam egyesével körbe a
mokkaszínű csíkra.
Ragasztáshoz cukorszirupot használtam, de újabban Tylose
porból is készítek ilyen ragasztót. Kis kiszerelésben pár szár Ft-ért
beszerezhető. (Én webshopban vettem)
A sakktábla elkészítése: a felső szint méreteivel megegyező méretű
vastagra nyújtott fondantból kivágtam a táblát. Ezután szélességében és
hosszúságában is kiszámoltam, hogy kb hány cm széles legyen egy kocka. Ezután
bekarcoltam a fondantba a koskákat. Majd sakktáblaszerűen kivágtam csak azokat
a kockákat, aminek a helyére a másik színű kockát be kellett később
"ültetnem". Mivel a kockák egyenlő méretűek voltak, a mokka színű
fondant kinyújtása után vonalzó segítségével kimértem a méreteket, kiszabtam
szikével, és cukorsziruppal szépen beragasztgattam egyesével.
Miután ez elkészült fondantból sakkfigurákat formáztam a marcipánformázó
készlet segítségével. Még nagyon kezdő vagyok a használatát illetően és a
munkálat közben jöttem rá melyik eszközt is kellene használnom a kívánt
eredmény elérése érdekében.
A figurákat fogpiszkáló segítségével a tortára tűztem, így tettem az
"eldőlt figura esetében is. Ezért fixen ott álltak a bábuk, amíg fel nem
szolgáltuk a szülinaposnak!
Az örömteli pillanat minden fáradtságot megért!!!
És nem utolsósorban nagyon finomra is sikerült a torta. Alsó szint
oroszkrémes tölteléket kapott, míg a felső szint puncskrémet.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése